post6 - Näin teet oman sarjakuvazinen
Sarjakuvat

Näin teet oman sarjakuvazinen

Sarjakuvazinet eli omakustanteiset pienlehdet ovat olleet tärkeä osa sarjakuvaskeneä jo vuosikymmenien ajan – aina siitä asti, kun valokopiokoneen yleistyminen mahdollisti niiden tekemisen ja levittämisen. Ensimmäinen mielikuva zineistä ovat usein poliittiset tai humoristiset underground-sarjakuvat, mutta zinejen sisällöstä tai tyylilajista ei voi tehdä yleistyksiä, koska ne ovat aina tekijöidensä näköisiä. Usein zinet ovat poliittisia, mutta usein ne on myös tehty vain piirtämisen ja tekemisen ilosta.

Zinet ovat usein vahvasti osa paikallista sarjakuvakulttuuria, mutta nykyisin internet on mahdollistanut niiden levittämisen ympäri maailmaa. Sarjakuvazinet vaikuttavat ehkä tietyllä tavalla vanhanaikaisilta internetin aikakaudella, mutta toisaalta niiden tekeminen on mielenkiintoista ja monipuolista. Sarjakuvan lataaminen nettiin on ehkä helpompaa, mutta zinen tekoon liittyy käsityötä, joka tuntuu mielekkäältä. Sarjakuva on muutenkin pysynyt “orgaanisempana” taiteenlajina kuin esimerkiksi kirjoittaminen – sarjakuvazinen tekeminen vuonna 2017 tuntuu edelleen perustellulta, kun taas tekstiblogit ovat lähes täysin syrjäyttäneet kirjoitetut zinet.

Sarjakuvakeskukset ja seurat ympäri maailmaa järjestävät edelleen työpajoja, joissa opetellaan zinejen tekemistä – selvästi kyseessä on taito, jonka ei haluta unohtuvan! Sitä paitsi valmiin zinen voi helposti ladata nettiin ja levittää tutuille ja tuntemattomille ympäri maailmaa. Näin yhdistyvät vanha ja uusi sarjakuvakulttuuri saumattomaan kokonaisuuteen.

Jos haluat kokeilla zinen tekemistä, saat huomata, että se on erittäin antoisa ja opettavainen prosessi! Zinen tekoon ei ole olemassa varsinaisia sääntöjä, koska koko homman tarkoitus on, että voit ilmaista itseäsi ja tehdä juuri omannäköistäsi sarjakuvaa. Tietyt asiat on kuitenkin hyvä ottaa huomioon ennen projektin aloittamista, jotta voit olla varma siitä, että saat ennen pitkää pidellä käsissäsi valmista zineä!

Ensimmäiseksi tarvitset idean

Kaikki alkaa ideasta.Mitä haluat zinelläsi sanoa? Tämä vaikuttaa kaikkeen: formaattiin, visuaaliseen ilmeeseen, taidetyyliin ja tietysti juonenkuljetukseen. Zinellä ei tarvitse olla varsinaisesti “juonta” tai yhtenäistä tarinaa, mutta on kuitenkin hyvä, jos tiedät millainen idea on projektin ytimessä. Idea voi olla mikä tahansa aihe tai asia, joka kiinnostaa sinua – abstrakti tai konkreettinen; vakava tai hullunkurinen; informatiivinen tai provokatiivinen. Tärkeintä on, että zine tuntuu tekemisen arvoiselta.

Valitse hyvä nimi ja suunnittele logo

61 - Näin teet oman sarjakuvazinen
(Sarjakuvazinejä Amsterdamin F-Word Festivalilla, c Zina)

Nimi on enne! On tärkeää antaa zinelle nimi, joka puhuttelee lukijoita ja kiteyttää projektin idean. Nimen valitseminen johtaa logon ja visuaalisen ilmeen miettimiseen. Zinen nimi ja logo kertovat potentiaalisille lukijoille tai zinen levittäjille, millaisesta työstä on kyse. Vaikka nimi ei tietenkään kerro kaikkea, se voi aiheuttaa voimakkaan mielleyhtymän. Jos haluat tarjota zineäsi levitettäväksi esimerkiksi paikallisiin kahviloihin tai kirjastoon, voit saavuttaa suuremman yleisön, kun zinen nimi ja logo ovat mieleenpainuvia. Myös netissä mahdolliset lukijat tietysti klikkaavat linkkiä helpommin, jos se näyttää mielenkiintoiselta. Mieleenpainuva kansikuva auttaa myös herättämään lukijoiden uteliaisuutta.

Mieti narratiivia ja rakennetta

62 - Näin teet oman sarjakuvazinen
(Kuva Alex Wrekkin kirjasesta “Stolen Sharpie Revolution”, c Jessica/The Paper Trail Diary)

Kuten sanottua, zinellä ei tarvitse varsinaisesti olla selkeää juonta tai tarinaa. Zinejen tarinankerronta on usein kokeellista ja rikkonaista – ne saattavat sisältää vain kokoelman kuvia ilman ilmiselvää punaista lankaa. Tämäkin on kuitenkin tietoinen valinta.Mieti, millainen kerronta tuo ideasi parhaiten esille.

Voit tehdä käsikirjoituksen itse tai yrittää ensin koota työryhmää, jonka avulla brainstormaus ja ideoiden kehittely voi sujua helpommin. Jos zinen on tarkoitus kertoa selkeä tarina, kannattaa idean pohjalta rakentaa kuvakäsikirjoitus ja miettiä valmiiksi sopivaa formaattia. Kirjoita mieleen ilmestyvät näppärät repliikit talteen ja ammenna inspiraatiota muiden tekemistä zineistä.

Rakenna työryhmä

64 - Näin teet oman sarjakuvazinen
(Kotimaisia zinejä Helsingin taidekujalla, c Apila Pepita Miettinen)

Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä rakentaa ryhmä ihmisiä, joiden kanssa saat käytännön toteutuksen sujumaan mahdollisimman mutkattomasti. Zinen tekeminen yksin on mahdollista, mutta useimmiten ne tehdään yhdessä työryhmän kanssa – hyvästä syystä, koska työn jakaminen useamman ihmisen kesken helpottaa kaikkien taakkaa, ja jokaisella on oma vahvuutensa tekemisprosessissa.

Jos sinulla on kavereita, jotka pitävät sarjakuvista, ensimmäinen askel on kysyä heiltä – mainitse keksimäsi nerokas nimi ja idea ja he toivottavasti tulevat apuun ilomielin. Jos ystäväpiiristäsi puuttuu sarjakuvan ystäviä, joilla on ylimääräistä vapaa-aikaa, voit myös laittaa ilmoituksen nettifoorumille tai vanhanaikaisemmin vaikka kirjaston tai yliopiston ilmoitustaululle. Netin ansiosta zinen tekeminen voi onnistua, vaikka tekijät sijaitsisivat kaukana toisistaan, vaikka kirjaimellisesti yhdessä tekeminen voikin olla tehokkaampaa ja hauskempaa.

Valitse työryhmälle roolit ja ryhdy toimeen!

Työryhmä kannattaa rakentaa roolien perusteella: käsikirjoittaja, piirtäjä, värittäjä, tekstittäjä ja niin edelleen. Jos tekijöitä ei ole montaa, yksi ihminen voi täyttää monta roolia.Päätökset kannattaa tehdä yhteistyöllä skismojen välttämiseksi. Kokemusta ja taitoa tärkeämpää on intohimo – zinen ei tarvitse olla tekninen taidonnäyte.

Kun kaikki tietävät, mitä ovat tekemässä, on aika käydä toimeen.Piirtäkää zine omalla aikataululla. Kun sivut on käsikirjoitettu, luonnosteltu, piirretty puhtaaksi ja väritetty, on toimittamisen ja taittamisen aika – tarkistakaa zine virheiden varalta ja viimeistelkää ulkoasu. Jokaista työvaihetta ei välttämättä tarvita vaan kaikki riippuu siitä, millaisen zinen haluatte tehdä.

Näytä zinesi maailmalle

63 - Näin teet oman sarjakuvazinen
(Pulling Ink-zine, c Rio of Move Dance Create (http://movedancecreate.tumblr.com)

On hieno hetki, kun voi pidellä hyppysissään omaa vastavalmistunutta zineä! Kun työ on valmis, on aika ajatella myös sen levittämistä. Zinet voi valokopioida tai moderniin tyyliin vain skannata – riippuen siitä, haluatteko levittää zineä paikallisesti, sähköisesti vai molemmin tavoin.

Omakustanteen tekeminen ei ole ilmaista, joten saatatte haluta tarjota zineä myytäväksi pientä korvausta vastaan esimerkiksi paikallisiin kirjakauppoihin. Jos haluatte levittää zineä laajemmin, voitte tarjota sitä esimerkiksi kansallisten kirjakauppojen ja sarjakuvamyymälöiden valikoimiin, vaikka myöntyvä vastaus ei tietenkään ole mikään itsestäänselvyys.

Netin kautta levittäminen puolestaan ei aiheuta samanlaisia kuluja kuin valokopioiminen tai painaminen. On olemassa nettialustoja, kuten Issuu, joiden kautta voitte julkaista zinen ja jakaa sitä ilmaiseksi. Painettua kopiota on mukava selailla ja lukea, mutta netti tarjoaa myös korvaamattoman hyödyllisiä työkaluja zinen tekijöille, joilla on rajallinen budjetti.

Zinejen tekemiseen jää helposti koukkuun – ensimmäisen jälkeen voikin alkaa jo kynäilemään seuraavaa!