post3 - Kuusi näyttelyä, joissa matkustavan sarjakuvanystävän kannattaa vierailla
Sarjakuvanäyttelyä Sarjakuvat

Kuusi näyttelyä, joissa matkustavan sarjakuvanystävän kannattaa vierailla

Sarjakuva on erittäin kansainvälinen taidemuoto – sarjiksia tehdään ja luetaan eri puolilla maailmaa, ja lähes jokaisella maalla on omat perinteensä ja klassikkonsa. Sarjakuvan monet kasvot vaihtelevat ranskalaisesta bande dessinéestä kiinalaiseen manhuaan, ja niitä lukemalla voi saada välähdyksen maista, joissa ei ole koskaan vieraillut. Tietenkään sarjakuvan sisältöä tai tyyliä ei voi arvata pelkän alkuperämaan perusteella, mutta kaikissa sarjakuvaperinteissä on omat tunnusmerkkinsä, joita voi havaita eri tekijöiden töissä. Toki monet taiteilijat ovat nykyään itsekin kansainvälisiä ja yhdistelevät töissään vapaasti eri tyylilajeja ja perinteitä.

Tässä pieni katsaus kiinnostavimpiin sarjakuvanäyttelyihin, joissa voit ihastella eri aikojen ja paikkojen sarjakuvaa. Moni näistä on kaukana kotoa, mutta jos olet lähdössä reissuun, pistä vinkit korvan taakse! Listalla on myös Suomen sarjakuvamuseo, jota ei oikeasti ole vielä olemassa – mutta pidetään peukkuja pystyssä, että siitä tulisi vielä jonain päivänä todellisuutta!

La Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image (Angoulême, Ranska)

Angoulême läntisessä Ranskassa on tunnettu merkittävästä kansainvälisestä sarjakuvafestivaalistaan, mutta festivaalisesongin ulkopuolellakin tässä pikkukaupungissa on runsaasti tarjottavaa sarjakuvan ystäville.La Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image on ympäri vuoden avoinna olevan sarjakuvakeskus, joka sisältää elokuvateatterin, kirjaston, kirjakaupan sekä laajan sarjakuvamuseon.

Angoulêmen sarjakuvamuseo tarjoaa ainutlaatuisen ja kattavan katsaus ranskalaisen sekä amerikkalaisen sarjakuvan historiaan. Museossa voi nähdä tuhansia alkuperäisiä piirroksia ja taideteoksia tunnetuilta sarjakuvapiirtäjiltä. Näytteillä olevat työt vaihdetaan neljän kuukauden välein, joten museo uudistuu jatkuvasti. Museo sisältää myös audiovisuaalisen kokoelman dokumentteja, haastatteluja ja animaatioita.

CAM Cartoon Art Museum (San Francisco, USA)

32 - Kuusi näyttelyä, joissa matkustavan sarjakuvanystävän kannattaa vierailla
(San Francisco Cartoon Museum, C. Wei Shi/Time Out)

San Franciscon CAM on vuonna 1984 perustettu sarjakuvamuseo – ainoa laatuaan läntisissä Yhdysvalloissa. Museon pysyvässä kokoelmassa on noin 7,000 teosta, minkä lisäksi se järjestää vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia. CAM houkuttelee vuosittain yli 30,000 kävijää. Koska se on Kalifornian ja koko läntisen USAn ainoa sarjakuvamuseo, se toimii myös paikallisen sarjiskulttuurin ja -yhteisön keskuksena ja järjestää aktiivisesti erilaisia tapahtumia.

Lähiaikoina CAMin vaihtuvat näyttelyt käsittelevät muun muassa lapsille suunnatun sarjakuvan historiaa, Dan Piraron omituisia Bizarro-sarjakuvia sekä japanilaisen Kodansha-kustantamon mangataiteilijoiden töitä.

Keväällä 2017 museo sai uuden kodin Beach Streetillä, josta on henkeäsalpaavat näkymät San Franciscon merenlahteen. Nyt on siis täydellinen tilaisuus vierailla uudistuneessa museossa!

Kyoto International Manga Museum (Kioto, Japani)

33 - Kuusi näyttelyä, joissa matkustavan sarjakuvanystävän kannattaa vierailla
(Kyoto International Manga Museum, c. Japan Cheapo)

Kioton kansainvälinen mangamuseo toimii magneettina japanilaisen sarjakuvan ystäville ympäri maailmaa.Entisen alakoulun tiloihin perustettu museo avattiin vuonna 2006. Se sisältää vaihtuvien näyttelyiden lisäksi yli 300,000 mangakirjaa, mukaanlukien vanhoja ja harvinaisia nimikkeitä.

Museo toimii eräänlaisena kirjastona, ja siellä voi lojua mukavilla tuoleilla tai pihanurmikolla omia suosikkisarjoja lukien. Museoon voi ostaa jopa vuosittaisen passin, joka avaa tämän mangaparatiisin ovet milloin vain. Satunnainen kävijä voi ihastella mangapokkarien yltäkylläisyyttä ja kierrellä vaihtuvia näyttelyitä. Museon alakerrassa on myös erinomainen kahvila, jossa voi rentoutua mangayliannostuksen jälkeen.

Kioton lähellä sijaitseva Takarazuka on “mangan jumalan” Osamu Tezukan kotikaupunki, jossa sijaitsee myös Tezuka Osamu Manga Museum.Tezuka-museossa voi ihailla modernin mangan isän töitä. Takarazuka on vierailemisen arvoinen kaupunki myös mukaansatempaavan Takarazuka-musikaalirevyyn ja onsen-kylpylän ansiosta.

The Museum of Danish Cartoon Art

Jos olet vierailemassa Kööpenhamissa, käy ihmeessä katsastamassa tanskalaisia sarjakuvastrippejä esittelevä Museum of Danish Cartoon Art. Tanskan kansallisen kirjaston yhteydessä toimiva museo sisältää sarjakuvien lisäksi monia muitakin vaihtuvia taidenäyttelyitä, joten voit nauttia monitaiteellisesta iltapäivästä!

Tanskalaisten sarjakuvastrippien museo perustettiin vuonna 1995 ja se muutti nykyiseen sijaintiinsa kansalliskirjastossa vuonna 1998. Museo esittää tanskalaisen sarjakuvan historiaa kattavasti: se sisältää 150,000 sarjakuvaa yli 200 tanskalaiselta sarjakuvataiteilijalta. Sekä painetuissa sanomalehdissä että netissä julkaistut sarjakuvastripit kerätään museon kokoelmiin.Näin vierailijat voivat saada välähdyksen pienen pohjoismaan aktiivisesta sarjakuvakulttuurista.

Frank Quitely: The Art of Comics (Kelvingrove Art Gallery and Museum, Glasgow, Skotlanti)

34 - Kuusi näyttelyä, joissa matkustavan sarjakuvanystävän kannattaa vierailla
(Kelvingrove Art Gallery and Museum, c. People Make Glasgow)

Jos vierailet Skotlannissa, käy katsastamassa Frank Quitelyn sarjakuvanäyttely maailmankuulussa Kelvingroven taidemuseossa! Skotlantilainen Quitely on kuvittanut suosittuja supersankarisarjiksia laidasta laitaan, Batmanista Sandmaniin ja X-meniin. Jos olet DC Comicsin ja muiden supersankarisarjisten ystävä, tämä näyttely on sinua varten.

Frank Quitely: The Art of Comics on esillä lokakuun ensimmäiseen päivään asti. Kelvingroven museo sisältää myös laajan pysyvän näyttelyn, johon on ilmainen sisäänpääsy, sekä viihtyisän kahvilan.

Suomen Sarjakuvamuseo – kunnianhimoinen projekti

31 - Kuusi näyttelyä, joissa matkustavan sarjakuvanystävän kannattaa vierailla
(Suomen Sarjakuvamuseo-hankkeen väliaikainen Pekka Puupää-näyttely)

Suomen sarjakuvamuseo on keskeneräinen projekti, joka kuitenkin tulevaisuudessa toivottavasti tulee todeksi. Suomi on pieni maa, eikä suomalaisia sarjakuvaoriginaaleja tällä hetkellä kerätä talteen mihinkään museoon tai arkistoon. Tämä on ongelmallista, koska näin originaalit usein joutuvat ennen pitkää hukkaan tai hävitettäviksi. Suomessa kuitenkin tehdään paljon laadukasta sarjakuvaa, joka olisi syytä säilyttää tuleville sukupolville.

Suomen Sarjakuvamuseo ei – ainakaan toistaiseksi – ole pysyvä museo vaan hanke, joka pyrkii keräämään ja tallettamaan sarjakuvaoriginaaleja. Hanke käynnistyi vuonna 2011, suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlavuotena.

Vaikka Sarjakuvamuseolla ei toistaiseksi ole omia tiloja, se järjestää vaihtuvia näyttelyitä muiden toimijoiden tiloissa.Talletettuja sarjakuvia voi nähdä Suomen Kansalliskirjastossa, joka on kaikille avoin. Vaihtuvia sarjakuvanäyttelyitä voi nähdä jatkuvasti eri puolilla Suomea paikallisissa kulttuurikeskuksissa ja museoissa.