post4 - Kevään 2017 kiinnostavimmat sarjakuvajulkaisut
2017 Sarjakuvat

Kevään 2017 kiinnostavimmat sarjakuvajulkaisut

Kevät on heinänuhan ja kirsikankukkien lisäksi myös mielenkiintoisten sarjakuvien aikaa! Tässä katsaus viime kuukausien kiinnostavimpiin julkaisuihin. Nämä julkaisut ovat englanninkielisiä, mutta internetin ansiosta niitä ei ole vaikea saada käsiinsä tai vähintään näyttöruudulleen – ja aina voi esittää käännöstoivomuksia suomalaisille kustantamoille!

Monstress (Marjorie Liu & Sana Takeda)

41 198x300 - Kevään 2017 kiinnostavimmat sarjakuvajulkaisut
(Monstress, c Marjorie Liu and Sana Takeda)

Monstress on saanut suitsutusta mielikuvituksellisuudestaan ja Sana Takedan upeasta taiteesta. Vaihtoehtoiseen matriarkaaliseen Keski-Aasiaan sijoittuva Monstress on tarina sotatrauman runtelemasta teinitytöstä, jolla on psyykkinen linkki salaperäiseen hirviöön.

Monstress on ehdolla vuoden 2017 arvostetuissa Will Eisner Comic Industry Awardseissa.Ensimmäiset albumit yksiin kansiin kokoavaa teosta myydään myös Suomessa esimerkiksi Turun sarjakuvakaupassa.

Boundless (Jillian Tamaki)

45 242x300 - Kevään 2017 kiinnostavimmat sarjakuvajulkaisut
(Boundless, c Jillian Tamaki)

Boundless on palkitun sarjakuvataiteilija Jillian Tamakin uusi kokoelma lyhyitä tarinoita, jotka käsittelevät suhdetta todellisen minän ja virtuaalimaailman odotusten välillä. Jillian Tamakin luova ja elegantti kynänjälki yhdistyvät näppärään tarinankerrontaan tässä ajatuksia herättävässä kokoelmassa. Hyperrealistiset yksityiskohdat yhdistyvät henkilöiden sisäistä myllerrystä kuvastaviin musteläiskiin, kun Tamaki yhdistelee taiturimaisesti eri taidetyylejä.

Näissä tarinoissa anonyymi musiikkitiedosto ilmestyy yhtäkkiä internetiin ja sen ympärille alkaa muodostua kultti; nainen tulee pakkomielteiseksi elämänsä Facebook-kuvajaisesta; toinen nainen alkaa yllättäen kutistua. Realismia värittävät yhtäkkiset välähdykset jostakin fantasisesta, ja Tamaki onnistuu peilaamaan lukijoiden epävarmuuksia ja pelkoja tarjoten samalla myös terävää huumoria.

Black Cloud (Brandon, Latour, Hinkle & Wilson)

46 195x300 - Kevään 2017 kiinnostavimmat sarjakuvajulkaisut
(Black Cloud, c Image Comics)

Black Cloud on neljän miehen all star-tiimin luoma uusi sarja, jonka teemana on mielikuvituksen voima. Sarjan päähenkilö on “unelmien maasta” meidän arkitodellisuuteemme jostain syystä joutunut Zelda, joka joutuu käsittelemään unelmiensa murskaantumista uudessa, vieraassa ympäristössä.

Sarja on hienosti piirretty ja väritetty – tekijät ovat aiemmin hankkineet vankkaa kokemusta sellaisten nimikkeiden parissa kuin Spider-Gwen, Southern Bastards ja The Wicked + The Divine.

Dissolving Classroom (Junji Ito)

Japanilaisen kauhumangan mestari Junji Iton uutuus Dissolving Classroom julkaistiin englanniksi alkuvuodesta. Kirja on kokoelma Iton lyhyempiä töitä, ja sen sävy on huomattavasti humoristisempi kuin monissa hänen aiemmissa töissään.

Dissolving Classroom ei ehkä ole paras paikka aloittaa, jos et ole koskaan tutustunut Iton töihin – Iton klassikkosarjat Uzumaki ja Tomie tarjoavat paremman ensisilmäyksen Iton kieroon mielikuvitukseen. Pesunkestäville kauhun ystäville Dissolving Classroom on kuitenkin lukemisen arvoinen. Iton piirrostyyli on yhtä omalaatuinen kuin aina, ja huumorin ohella kokoelma sisältää myös aidosti hyytäviä hetkiä.

Paper Girls (Brian Vaughan & Cliff Chiang)

42 195x300 - Kevään 2017 kiinnostavimmat sarjakuvajulkaisut
(Paper Girls, c Image Comics)

Vuonna 2015 alkanut sarja Paper Girls saa uuden luvun joka kuukausi, ja viimeistään nyt on hyvä aika aloittaa sen seuraaminen! Viime vuoden Eisner Awardseissa Paper Girls palkittiin kahdessa kategoriassa: se sai parhaan uuden sarjakuvan tittelin sekä myös palkinnon parhaasta kynänjäljestä. Palkintojen lisäksi Vaughanin ja Chiangin mukaansatempaava sarja on kerännyt vankan lukijakunnan, eikä ihme, koska se on erinomaisen viihdyttävää luettavaa.

Paper Girls kertoo neljästä sanomalehdenjakajina työskentelevästä tytöstä eräässä fiktiivisessä Clevelandin lähiössä. Halloween-yönä, kun tytöt ovat jakamassa lehtiä, kaupunkiin tunkeutuu yllättäen mystinen valloittaja tulevaisuudesta. Tytöt nousevat vastarintaan tässä 80-luvun estetiikkaa ja lapsuuden suosikkisarjojen vaikutteita yhdistelevässä tarinassa.

The Interview (Manuele Fior)

44 214x300 - Kevään 2017 kiinnostavimmat sarjakuvajulkaisut
(Sivu sarjakuvasta The Interview, c Manuele Fior)

The Interview on italialaisen Manuele Fiorin toinen sarjakuva palkitun debyyttiteoksen “5,000 KM per Second” jälkeen. On vuosi 2048, ja päähenkilö Raniero, keski-ikäinen psykologi, kituu onnettomassa avioliitossa. Yhtäkkiä taivaalle ilmestyy merkkejä salaperäisestä ulkoavaruuden sivilisaatiosta, ja Ranieron nuori potilas väittää pystyvänsä keskustelemaan tulijoiden kanssa telepaattisesti.

The Interview on scifi-tarina, joka ei kuitenkaan vaikuta tyypilliseltä scifiltä. Fiorin pehmeät harmaansävyt luovat utuista ja mysteeristä tunnelmaa ja antavat kuvien hengittää. Maailmanloppu on käsillä, mutta se tulee hiljaisena kuin sade.

Aliens: Dead Orbit (James Stokoe)

James Stokoen käsikirjoittama ja piirtämä Aliens: Dead Orbit ilmestyy yhdessä uuden Alien: Covenant-elokuvan kanssa, joten sarjan faneille on nyt tiedossa runsaasti huvia. Stokoe on aiemmin piirtänyt muun muassa Godzilla-sarjakuvia, joten hänellä on vankkaa kokemusta monsterisarjakuvien teosta.

Aliens: Dead Orbit on tiivistunnelmainen ja taitavasti toteutettu trilleri, jossa avaruusaseman insinööri joutuu äärirajoille kamppailussaan salaperäistä olentoa vastaan.

Hostage (Guy Delisle)

Kanadalainen sarjakuvataiteilija ja animaattori Guy Delisle tunnetaan terävistä matkakuvauksistaan muun muassa Pjongjangiin, Shenzheniin ja Jerusalemiin. Hänen tarkkanäköisiä sarjakuviaan on aiemmin myös suomennettu, joten kyseessä on kotimaassakin tunnettu tekijä.

Tällä kertaa Delisle vaihtaa ensimmäistä kertaa minäkertojasta ulkopuolisen perspektiiviin kuvatessaan Lääkärit ilman rajoja-työntekijän sieppaustapausta Kaukasuksella vuonna 1997. Tositapahtumaan perustuva sarjakuva käsittelee Christophe Andrén traumaattista kokemusta harmaan sävyillä ja klaustrofobista eristyneisyyttä tihkuvilla kuvilla. Koskettava ja intensiivinen Hostage saa miettimään, mikä antaa ihmisille voimaa selviytyä vaikeimmistakin tilanteista.

Eleanor & the Egret (Layman & Kieth)

Eleanor & the Egret on viihdyttävä seikkailu Sandmanin tekijältä Sam Kiethiltä ja Image Comicsin John Laymanilta. Viisiosainen sarja sijoittuu vaihtoehtoiseen Pariisiin, jossa maailman uskaliaimmalla taidevarkaalla on rikoskumppaninaan puhuva lintu.

Huikeat värit ja mielikuvituksellinen tarina tempaavat mukaansa, ja Eleanor & the Egret on toistaiseksi yksi vuoden parhaita lukukokemuksia.

Eartha (Cathy Malkasian)

43 300x169 - Kevään 2017 kiinnostavimmat sarjakuvajulkaisut
(Eartha, c Cathy Malkasian)

Cathy Malkasianin Eartha on varmasti yksi vuoden 2017 kauneimpia sarjakuvia. Malkasianin neljäs sarjakuva on metaforinen faabeli, joka käsittelee tämän päivän teemoja.

Tarina sijoittuu Kaikujen vuonoon, jossa elävät Merentakaisen kaupungin asukkaiden keskeneräiset unet – mutta viime aikoina uusia unia ei ole enää ilmestynyt, eikä kukaan tiedä, miksi.Ovatko uneksijat kadonneet?Tarinan päähenkilö, Eartha, haluaa matkustaa Merentakaiseen kaupunkiin löytääkseen vastauksia, mutta matka on pitkä, ehkä jopa mahdoton. Earthalla ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä.

Malkasian loistaa maisemien ja luontokuvausten piirtämisessä, ja Eartha on kuin tehty näitä kuvia varten. Samaan aikaan elämänmakuinen ja eteerinen tarina käsittelee vaikeita teemoja kauniisti ja saarnaamatta. Eartha on tarina, joka jää lukemisen jälkeen elämään omaa elämäänsä mielessä.