post2 - Esittelyssä 8 parasta sarjakuviin perustuvaa elokuvaa - mikä on sinun suosikkisi?
elokuvat Sarjakuvat

Esittelyssä 8 parasta sarjakuviin perustuvaa elokuvaa – mikä on sinun suosikkisi?

Sarjakuvien sovittaminen elokuviksi on tietyllä tapaa luonnollista, koska sarjakuva voidaan käsittää erittäin yksityiskohtaisena kuvakäsikirjoituksena. Monesti sarjisten voimakas ja omintakeinen graafinen ilme kääntyy valkokankaalle loistavasti, varsinkin, kun kyseessä on scifi- tai supersankarisarjakuva. Myös realistisempia sarjakuvia on kuitenkin onnistuneesti muunnettu elokuviksi.

Tässä esittelyssä kahdeksan elokuvaa, jotka perustuvat sarjakuviin.Montako näistä olet nähnyt?Entä oletko jo lukenut alkuperäisen sarjakuvan? Elokuvan ja lähdeteoksen vertaaminen on usein antoisaa, koska voit havaita, mitkä ruudut on lainattu sarjakuvasta lähes sellaisenaan ja mitä yksityiskohtia taas on muutettu.

1. Christopher Nolanin Batman-trilogia (2005-2012)

Christopher Nolanin ohjaama Batman-trilogia on yksi tunnetuimpia sarjakuvasovituksia. Tämä näyttävä supersankaritrilogia lainaa selvästi sarjakuvamaista estetiikkaa, mutta ei suoraan kopioi aiempia tarinoita vaan luo rohkeasti oman maailmansa.

Gotham näyttäytyy fantastisen rikkaana neo noir-ympäristönä, jossa voimakas mutta henkisesti rikkinäinen Batman taistelee pahiksia ja menneisyytensä demoneja vastaan. Nolan lainailee Batman-sarjakuvien pitkästä historiasta kiinnostavia hahmoja ja yksityiskohtia kokonaisuuteen, johon on helppo uppoutua. Moni varmasti innostui elokuvat katsottuaan lukemaan myös DC Comicsin sarjakuvia, joilla on monivaiheinen historia.

2. Ghost World (2001)

22 196x300 - Esittelyssä 8 parasta sarjakuviin perustuvaa elokuvaa - mikä on sinun suosikkisi?
(Ghost World)

Ghost World on ysärin klassikkosarjikseen pohjautuva elokuva, joka kuvaa kahden tytön epäsymmetristä ystävyyttä. Ghost World sijoittuu hapuilevaan aikaan lukion loppumisen ja collegen alun välillä ja tarjoaa samaistumispintaa heille, jotka ovat joskus kasvaneet erilleen ystävistään tai kokeneet myöhäisteini-iän kasvukipuja – siis käytännössä kaikille.

Ghost Worldin alkuperä sarjakuvana ei ole niin ilmiselvä kuin joidenkin listalla olevien elokuvien, koska se edustaa realistisempaa ja visuaalisesti vähemmän yliampuvaa genreä. Jos et ole lukenut Daniel Clovesin samannimistä sarjakuvaa, hanki se käsiisi!

3. A History of Violence (2005)

Väkivaltaelokuvien visionääri David Cronenbergin A History of Violence pohjautuu John Wagnerin ja Vince Locken vuonna 1997 Vertigo-kustantamon julkaisemaan sarjakuvaan. Elokuvan teemana on se, miten väkivallan tekeminen ja kokeminen muuttavat ihmistä. A History of Violence äänestettiin BBC:n vuonna 2016 tekemässä kyselyssä yhdeksi tämän vuosisadan 100 parhaasta elokuvasta.

Elokuva on saanut palkintoja ja ylistystä, mutta alkuperäinen sarjakuva on vähemmän suitsutettu. Joidenkin kriitikoiden mukaan elokuvasovitus on tällä kertaa selvä parannus alkuperäisteokseen. Mielipiteitä on monia – jos olet lukenut ja katsonut molemmat versiot, kommentoi ja kerro, mitä mieltä itse olet ja miksi!

4. Scott Pilgrim Vs. The World (2010)

Kanadalaisen Bryan O’Lee Malleyn humoristisiin sarjiksiin perustuva Scott Pilgrim Vs. The World on ilmestymisensä jälkeen muodostunut kulttisuosikiksi, ja hyvästä syystä. Elokuva on hauska ja visuaalisesti kekseliäs, aivan kuten alkuperäisteoksensakin.

Tarina kertoo nörtähtävästä muusikko Scott Pilgrimistä – Michael Cera sopii elokuvassa rooliin kuin nenä päähän – joka joutuu yllättäen taistelemaan ihastuksensa exiä vastaan saadaksensa tämän omakseen.Elokuva on alusta loppuun visuaalinen ilotulitus, josta voivat nauttia kaikki pop-estetiikan ystävät.

5. Ghost in the Shell (1995, 2017)

Ghost in the Shell on japanilaisen scifin klassikko. Tarina sai alkunsa Masamune Shirown mangana 80-luvun lopulla, ja vuonna 1995 tehty anime-elokuvasovitus saavutti suosiota ympäri maailmaa. Ghost in the Shell on tyylikäs ja synkkäsävyinen cyberpunk-tarina, joka koskettaa myös filosofisia ja yhteiskunnallisia aiheita kyborgipäähenkilö Motoko Kusanagin kokemusten kautta.

Tänä vuonna Ghost in the Shell sovitettiin ensi kertaa myös live action- eli ihmisten näyttelemäksi elokuvaksi animaation sijaan. Uudessa Hollywood-elokuvassa Motoko Kusanagin osaa näyttelee Scarlett Johansson, mikä on herättänyt kritiikkiä, koska alkuperäisteos sijoittuu Japaniin. Elokuva on saanut kriitikoilta vaihtelevia arvioita, mutta lienee katsomisen arvoinen, jos haluaa verrata sitä sarjan aiempiin julkaisuihin.

6. V for Vendetta (2005)

21 231x300 - Esittelyssä 8 parasta sarjakuviin perustuvaa elokuvaa - mikä on sinun suosikkisi?
(V for Vendetta)

V for Vendetta eli V niin kuin Verikosto perustuu DC/Vertigon samannimiseen sarjakuvaan. Tässä tapauksessa sekä sarjakuva että elokuva ovat ehdottomasti suosittelemisen arvoisia, sillä molemmat ovat genrensä klassikoita.

V for Vendetta sijoittuu dystooppiseen Iso-Britanniaan, missä anarkistinen vastarintataistelija V suunnittelee vastaiskua fasistiselle hallinnolle.Juoni on saanut inspiraatiota kuuluisasta tositapahtumasta Britannian historiassa – Guy Fawkes yritti 5.marraskuuta 1605 räjäyttää suvaitsemattoman hallituksen parlamenttitalon, ja tätä epäonnistunutta salajuonta juhlitaan yhä nykyäänkin niin kutsuttuna “kokkoyönä”. Elokuvan visuaalinen ilme on synkeän tyylikäs, ja se nostatti “Anonymous”-nettiliikkeen käyttämät maskit suosioon.

7. Akira (1988)

24 - Esittelyssä 8 parasta sarjakuviin perustuvaa elokuvaa - mikä on sinun suosikkisi?
(Akira)

Akira on toinen japanilaisklassikko. Katsuhiro Otomo kirjoitti ja ohjasi omasta sarjakuvastaan anime-elokuvan, josta muodostui nopeasti kulttisuosikki. Cyberpunk-henkiseen Neo Tokyoon sijoittuva tarina kertoo nuoresta moottoripyöräjengiläisestä Shotaro Kanedasta, joka joutuu yliluonnollisen juonittelun myrskynsilmään.

Akiraa pidetään laajalti yhtenä historian parhaista anime-elokuvista, ja sen alkuperäisteos on myös ylistetty klassikko. Tätä elokuvaa voi estoitta suositella heillekin, jotka eivät yleensä perusta japanilaisesta animaatiosta – Akirasta ovat jalkapallon kokoiset glittersilmät kaukana. Dystooppinen Neo Tokyo on mieleenpainuvan rosoinen ympäristö, ja älykäs juoni tempaa katsojan mukaansa.

8. Me Ollaan Parhaita! (2013)

23 300x171 - Esittelyssä 8 parasta sarjakuviin perustuvaa elokuvaa - mikä on sinun suosikkisi?
(Vi Är Bäst, c Coco Moodysson)

Ruotsalaiseen sarjakuvaan perustuva Me Ollaan Parhaita on sydäntälämmittävä kuvaus yläkouluikäisestä tyttöporukasta, joka perustaa punkbändin. Me Ollaan Parhaita koskettaa erityisesti heitä, jotka tunsivat itsensä koulussa ulkopuolisiksi tai halusivat toteuttaa itseään rehellisemmin. Vaikka elämä ei ole pelkää ruusuilla tanssimista, elokuva muistuttaa ystävien keskinäisen solidaarisuuden tärkeydestä.

Coco Moodyssonin alkuperäisteos on myös “ruma-söpö” – se kuvaa yläkouluikäisten naiivia paloa rehellisesti ja näyttää myös ikävät puolet ja vastoinkäymiset. Moodyssonin päähenkilöt eivät mukaudu muottiin ja kärsivät seuraukset, mutta kolhuthan vain vahvistavat. Elokuvan nuoret näyttelijät ovat erittäin lahjakkaita ja onnistuvat luomaan hahmoistaan moniulotteisia ja todellisen tuntuisia henkilöitä – tämän vuoksi elokuvalle voi myöntää muutaman pinnan enemmän kuin sarjakuvalle, jonka rosoinen piirustustyyli näyttää kiinnostavalta mutta vieraannuttaa hahmojen mielenliikkeistä.